Учените от Медицинския институт Хауърд Хюз“, подпомогнати от голям международен екип

...
Учените от Медицинския институт Хауърд Хюз“, подпомогнати от голям международен екип
Коментари Харесай

Това е първият подробен атлас на човешкото сърце

Учените от Медицинския институт „ Хауърд Хюз “, подкрепени от голям интернационален екип от специалисти - от кардиохирурзи до компютърни учени, създадоха сбирка от карти, които изобразяват близо половин милион кафези и техните функционалностите. Това на процедура е първият обстоен атлас на човешкото сърце.

От една страна, човешките сърдечни кафези са извънредно сложни за проучване, защото, за разлика от раковите да речем, те не могат да се отгледат в лаборатория. Освен това е и доста мъчно да се намерят здрави човешки сърца (повечето се употребяват при трансплантации). От друга, на процедура е невероятно да се правят кардиологични проучвания върху мишки – сърцето на гризачите е много по-различно от човешкото.

Ето за какво с цел да основат атласа, американските учени са проучили 6 района на 14 здрави оперативно замразени за трансплантация човешки сърца, които по някаква причина не са били употребявани след това. 7 на мъже и 7 на дами. Именно по този метод те построяват подробна база данни, която ще подкрепи бъдещите проучвания на сърдечносъдовите болести.

За да разберем какво не е наред при другите сърдечни болести, ние „ първо би трябвало да знаем какво е обикновено “, споделя кардиолог-генетикът Кристин Сейдман от медицинския институт „ Хауърд Хюз “.

Източник: Seidman Laboratory

Първо, откривателите употребяват високопроизводителен секвениращ способ, с цел да дефинират обособените характерности на всяка клетка в сърцето. Впоследствие те картографират тези кафези в 6 района. „ За първи път разполагаме с „ пощенски код “ на всяка клетка, по този начин знаем към кое обитаемо място принадлежи “, споделя Сейдман.

Изследователският екип проучва и равнищата на РНК в клетките с помощта на флуоресцентни маркери. По този метод те схващат повече за молекулните елементи на тяхната функционалност и какви протеини създават. Въз основа на резултатите от този разбор създателите съставили подробна база данни, трансформирала се в основата на атласа. Сега, употребявайки го като справочно помагало, медицинските учени по целия свят могат да назначат вярното лекуване, като разпознават разликите сред болните и здравите кафези.

Въпреки че откривателите са проучвали относително дребна група сърца, те са съумели да отчетат огромно клетъчно многообразие в разнообразни елементи на сърцето, както и да открият някои разлики сред здравите сърца на мъжете и дамите.

Например при дамите делът на кардиомиоцитите - мускулните кафези - е по-висок, в сравнение с при мъжете. Може би, допускат учените, това е повода за разликите в сърдечните болести сред мъжете и дамите.

„ Четиринадесет души не могат да съставляват международното население “, отбелязва Сейдман. „ И въпреки всичко ние виждаме поразителна хетерогенност. Сърцето сигурно е доста по-сложен орган, в сравнение с мнозина си показват! ", прибавя той.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР